Rozbudowa dawnego Teatru Miejskiego  wraz z zagospodarowaniem rynku na starym mieście w Głogowie

Rozbudowa dawnego Teatru Miejskiego 

wraz z zagospodarowaniem rynku na starym mieście w Głogowie

Projekt zakłada przede wszystkim stworzenie przestrzeni publicznej, która będzie się dynamicznie zmieniać, a określać ją będą użytkownicy oraz aktualne wyposażenie rynku. Przyjmując, że rynek jako plac miejski ma być „salonem dla miasta” projekt nie stara się go określić stałymi elementami, lecz proponuje system pozwalający na zmiany i modyfikacje tej przestrzeni, jednocześnie nieznacznie ingerując w aktualne zagospodarowanie rynku. Posadzka nowego rynku jest wyposażona w system gniazd umożliwiający aranżacje dzięki zestawowi elementów. Gniazdo w podstawowej konfiguracji jest wyposażone w otwory umożliwiające stabilne zamontowanie masztów, tablic, donic bądź siedzisk. Do nich przewiduje się doprowadzenie energii elektrycznej wtedy gniazdo jest wyposażone we własne oświetlenie oraz przyłącze, dzięki któremu można zainstalować dodatkowe oświetlenie w postaci masztu. Samo oświetlenie ukryte w posadzce to pomysł na ciekawą aranżacje rynku w czasie koncertu oraz podczas innych okazji.


Nowy rynek to plac na planie prostokąta ograniczony okoliczną zabudową, z pawilonem zabezpieczającym pozostałości po sukiennicach w środku. Dlatego zdecydowano się całkowicie wyłączyć z ruchu kołowego drogę wewnątrz rynku, umożliwiając jedynie okazjonalny wjazd upoważnionym pojazdom. Główny ruch został przeniesiony na wylot ulic Powstańców i Grodzkiej. Zapewniono 32 miejsca postojowe ustawione prostopadle do drogi przed budynkiem administracji dla pracowników urzędu oraz użytkowników rynku oraz 22 miejsca przed samą Szkołą Muzyczną.

Opracowanie zakłada zaprojektowanie budynku, który będzie w jak największym stopniu realizował przewidziany dla niego program oraz będzie spełniał współczesne standardy, dlatego postanowiono zrezygnować z wykorzystania części ruin ze względu na fakt, że pierwotnie gmach teatru był częścią spójnej zabudowy w miejscu dzisiejszego rynku oraz kubatura dawnego teatru nie zapewnia możliwości do racjonalnej adaptacji na potrzeby szkoły. Adaptując zastaną przestrzeń należy wziąć pod uwagę zmiany jakie zaszły w tym miejscu. Nowo projektowany budynek ma za zadanie wyeksponować elewacje dawnego teatru, respektując szerokość jego elewacji oraz maksymalnie zwrócić się ku rynkowi, wpisując się jednocześnie w zastaną tkankę. Budynek dzięki swej prostej i nowoczesnej formie wprowadza powiew świeżości w otaczającej przestrzeni oraz nie udaje czegoś czym nie jest, funkcja „teatru” została zamieniona na gmach Szkoły Muzycznej, dlatego proponowana architektura została dostosowana do tego zadania.


Projekt zakłada otwarcie się nowej bryły Szkoły Muzycznej na przeprojektowany rynek, tak aby umożliwić ”wgląd” we wnętrze budynku. Ma to zwiększyć odczuwalne powiązanie obu przestrzeni, tak aby umożliwić przenikanie się ich oraz zatrzeć wrażenie sugerujące, że ta przestrzeń dalej wymaga rekonstrukcji, która została zaniechana na rzecz nowego układu. Władze miasta zdecydowały się nie odtwarzać kwartału w miejscu dzisiejszego rynku. Elewacja od strony placu jest w całości przeszklona i umożliwia oprócz obserwowania sposobu działania szkoły, wylewanie się muzyki na kameralny plac miejski. Budynek od strony rynku posiada podest oraz podcień - rodzaj muszli koncertowej, w tym miejscu można rozstawiać na tle budynku zewnętrzną scenę koncertową. Ze względu na tymczasowość takiej konstrukcji zdecydowano się jedynie zasugerować miejsce do takich działań.

Napisz do nas...

adres do korespondencji:

Rybnicka 12f/1C

52-016 Wrocław

NIP 899 285 3832

info@kaplusjeden.pl

tel. 690 893 135

© 2018 by Artur Klimczak