Projekt pawilonu wkomponowanego w pozostałości fortyfikacji przy ul. Francesco Nullo w Słupsku

Projekt pawilonu wkomponowanego w pozostałości fortyfikacji

przy ul. Francesco Nullo w Słupsku

Szklany budynek na planie prostokąta mieści obie funkcje w swoim obrysie, które działają niezależnie od siebie. Do publicznej toalety wejście umieszczono od strony bulwarów czyli głównego szlaku spacerowego w tym miejscu, w formie bramy dwuskrzydłowej. Do kawiarni prowadzą dwa równorzędne wejścia znajdujące się po obu dłuższych bokach pawilonu. Kubatura w formie szklanego prostopadłościanu w konstrukcji stalowej jest częściowo obłożona szkłem profilowym. Jedynie przy wejściu do toalety proponuje się ściany z betonu barwionego, w tym samym kolorze co pylony przed budynkiem, nawiązując do barwy ceramicznego muru obronnego. Lekki, szklany pawilon w swej przezierności i refleksyjnej elewacji ma być w opozycji dla szpaleru betonowych pylonów, które mają ukazywać dalszą trasę fortyfikacji.

Toaleta składa się z przedsionka komunikacyjnego, pomieszczeń obsługi oraz dwóch toalet z miejscem na przewijak dla rodziców. Dla kawiarni zaprojektowano zaplecze kuchenne oraz socjalne. W domyśle lokal będzie serwował ciepłe i zimne napoje oraz soki, a desery oraz na przykład lody będą pochodziły z cateringu. W skrajnej części za toaletą dla klientów znajduje się miejsce na sezonową witrynę do sprzedaży na zewnątrz, po otworzeniu części elewacji i wytoczeniu lady możliwa jest sprzedaż bezpośrednio przy bulwarze.

Zagospodarowanie ternu składa się z prostokątnego placu o posadce betonowej z liniowymi klombami niskiej zieleni ozdobnej oraz ziół. Umieszczony centralnie budynek jest odsunięty od historycznej linii murów. Ekspozycja fragmentu fortyfikacji jest realizowana po przez ciąg pylonów o tej samej wysokości co mur obronny, w zależności od miejsca oglądu grupa pylonów zlewa się w pełną płaszczyznę, ukazując historyczna trasę murów na tym fragmencie. Odległości miedzy pylonami zwiększają, tak aby pełniej ukazać ślad w przestrzeni po fortyfikacji. W jednym z pylonów proponuje się umieścić interaktywny city light do prezentacji materiałów promocyjnych miasta, mapy oraz materiałów dotyczących pozostałych miejskich fortyfikacji. Na skrajnych częścią terenu opracowania przewidziano długie siedziska betonowe.

Przedstawiony budynek projektuje się w konstrukcji stalowej, z antywłamaniowymi witrynami szklanymi do pełnej wysokości w części kawiarnianej, pozostałe ściany to kompozytowe ściany osłonowe z poszyciem ze szkła profilowego, bezpiecznego. Dach plaski z blachy trapezowej,  pokryty membraną ułożoną na twardej izolacji w spadku do odwodnienia liniowego. Posadowienie w formie ławy, obwodowej. Każdy pylon projektuje się jako osobny element z własnym fundamentem w konstrukcji żelbetonowej, z betonu barwionego w masie zbliżonego do koloru muru obronnego.

Napisz do nas...

adres do korespondencji:

Rybnicka 12f/1C

52-016 Wrocław

NIP 899 285 3832

info@kaplusjeden.pl

tel. 690 893 135

© 2018 by Artur Klimczak