Ogród społeczny w parku Górnika w Rybniku

Ogród społeczny w parku Górnika w Rybniku

Przedstawiona koncepcja ogrodu społecznego w Parku Górnika w Rybniku obejmuje utworzenie kameralnej przestrzeni ogrodu sprzyjającego integracji lokalnej społeczności, po przez zastosowane rozwiązania formalne oraz przewidziany program funkcjonalny. Zaplanowane atrakcje dla ogrodu rozlokowano równomiernie w obrębie opracowania. Po przeprowadzonych analizach, wybrano układ komunikacji oparty na planie litery ‘X’, w miejscu przecięcia ścieżek utworzono owalny plac z miejscami do siedzenia wśród zieleni jako przestrzeń sprzyjająca integracji i organizowania wydarzeń plenerowych. Wyposażono to miejsce w przyłącze elektryczne, maszt oświetleniowy, trybunę oraz ażurową ścianę. Kompozycja ogrodu pozwala wydzielić strefę zabawy dla najmłodszych, miejsce na sad i warzywniak oraz okrągły, główny niewielki skwer jako miejsce spotkań. Sugerując się istniejącym zagospodarowaniem parku wprowadzono kilka elementów na planie kola oraz zaprojektowano ścieżki w linii prostej po przekątnych. W ogrodzie społecznym przewidziano różnorodne typy siedzisk i kameralnych miejsc tak aby przestrzeń ta była atrakcyjna dla mieszkańców, dzięki czemu miejsce to będzie często odwiedzane i otoczone opieką.

Komunikacja na planie litery ‘X’ wydziela strefy ogrodu oraz wyróżnia centralny, niewielki plac na planie kola. Towarzyszy mu ściana ażurowa o wym. 7,5x3,05m w konstrukcji drewnianej z dwupoziomową trybuną. Element ten ma za zadanie w części przesłonić widok na parking przy okolicznej szkole oraz umożliwia rozwieszenie przenośnego ekranu na potrzeby kina letniego, może być tłem dla kameralnego koncertu lub pozwala na zawieszanie prac w celu zorganizowania wystawy. Dodatkowo w okresie letnim, zapewnia cień oraz umożliwia zawieszenie zielonej ściany: kompozycji z kwiatów lub ziół i traw. Na placu znajduje się tez niewielka szkółka leśna ze skalnikiem, zamierza się tu posadzić różne rodzaje iglaków, natomiast w skalniku umieścić kilka rodzajów kamieni. Umieszczone gatunki i rodzaje skał należy opisać tabliczkami tak aby miejsce to pełniło funkcje edukacyjną. Obok znajduje się warzywniak, uprawiany sezonowo. Roślinność należy sadzić częściowo w drewnianych skrzyniach oraz w gruncie. Po przeciwnej stronie ściany ażurowej przewidziano drewniana ławkę po obrysie placu, z komorami do umieszczenia ziemi w workach z juty, w celu zasadzenia ziół. W tym miejscu będzie można przysiąc wygodnie i cieszyć się zapachem posadzonych ziół i przypraw, oglądając zgromadzone głazy w skalniku porośniętym iglakami. Centralnie umieszczono lampę parkową, wybrano masz z trzema oprawami umożliwiającymi zmianę kierunku oświetlenia, u podstawy lampy należy przewidzieć przyłącze elektryczne.

Kierując się na zachód przechodzimy do części zabaw dla najmłodszych. Wśród zieleni przewidziano piaskownice z palisadą o wysokości 0,35m, ścieżkę z płyt betonowych, tablice do pisania kredą, dwie huśtawki oraz drewniane domki. Zaplanowane elementy w tej części umożliwiają integracje dzieci oraz wspólną zabawę np w chowanego itp. Dodatkowo w tej części uzupełniono drzewostan o szczepione drzewa  owocowe. Po przeciwnej stronie ogrodu w części północno-wschodniej przewidziano ogród społeczny oraz sad. Zaraz za ścianą ażurową należy zasadzić drzewa owocowe, zabezpieczając je zdwojonymi słupkami wsporczymi. Po drugiej stronie ścieżki zaplanowano miejsce na krzewy owocowe takie jak: jeżyny, krzewy porzeczki, maliny, borówki itp. Rośliny pnące należy sadzić w linii i przewiązywać. Dodatkowo w tej bardziej nasłonecznionej części ogrodu przewidziano układanie skrzyń z roślinnością sezonowa bezpośrednio na trawie w zależności od potrzeb. Od strony drogi przy budynku domu kultury, przewidziano ustawienie tuż przy istniejącym chodniku tablicy z miejscami do pozostawienia rowerów. Tablica ma mieścić mapę regionu i okolicy z zaznaczonymi trasami wycieczek rowerowych, regulamin i informacje na temat ogrodu np harmonogram spotkań w celu pielęgnacji, dodatkowo przewidziano też miejsce na ogłoszenia.

Napisz do nas...

adres do korespondencji:

Rybnicka 12f/1C

52-016 Wrocław

NIP 899 285 3832

info@kaplusjeden.pl

tel. 690 893 135

© 2018 by Artur Klimczak