Szukaj

Wyróżnienie w konkursie "Made of Boxes – Przedszkole modułowe"

Aktualizacja: 9 gru 2018

Projekt zbudowany jest z ram kontenerów EURO_4, w swoim założeniu jest modułowy pozwalając na modyfikacje układu na poziomie całego założenia.

Ułatwia to adaptacje do różnego kształtu działki oraz potrzeb samych odbiorców. W zależności od konfiguracji można dodawać oddziały, moduły zaplecza bądź manipulować powierzchnią i kształtem zieleni oraz atrium. Sam moduł wejścia wraz z zapleczem oraz drugim wejściem może być umieszczany w rożnym odniesieniu do całości.


Projekt wykorzystując wyraźny podział na komunikacje, strefę wejścia i odziały pozwala na tworzenie wielu modeli całości, w dodatku dzieli zieloną przestrzeń na trzy typy: strefa poprzedzająca budynek, strefa wewnętrzna (atrium przydzielona do oddziału) oraz przestrzeń wspólna do której mają dostęp wszystkie oddziały. Taki podział ułatwia pracę z dziećmi oraz umożliwia indywidualizacje przestrzeni atrium należąca do poszczególnego oddziału.


Docelowym użytkownikiem jest dziecko dlatego architektura przedszkola powinna być czytelna i ciekawa. W projekcie bryła całości jest rozproszona i częściowo podniesiona tworząc czytelny układ. Tylko oddziały posiadają wyniesioną cześć czyli drugą kondygnacje kontenerów, dzięki temu przestrzeń, w której najwięcej przebywają dzieci jest dobrze oświetlona oraz zapewnia odpowiednie proporcje pomieszczenia. Ruch ten pozwala dobrze doświetlić sale oraz ułatwia zlokalizowanie poszczególnych funkcji w całości.

Zastosowanie ażurowej kolorowej konstrukcji ociepla całość i wywołuje pozytywne postrzeganie budynku adekwatne z funkcja jaką jest przedszkole. Sama konstrukcja wije się i oplata całość spajając ją ze sobą i wprowadza pewien pozytywny niepokój do całości.

Oddział zasadniczo składa się z 10 kontenerów + 2 czyli komunikacja. W układzie 10+2 dwa kontenery są zapleczem w postaci sanitarnego więzła oraz małej szatni z zapleczem, która można pełnić role magazynu lub dużego zaplecze potrzebnego do przechowywania sprzętów. W obrębie obrysu kontenery zaplecza mogą zmieniać położenie, ponieważ światło głównie wpada przez górne doświetlenie. Adaptując sale do potrzeb dzieci można dodawać kontenery kosztem powierzchni atrium bądź je odejmować.

38 wyświetlenia
Napisz do nas...

adres do korespondencji:

Rybnicka 12f/1C

52-016 Wrocław

NIP 899 285 3832

info@kaplusjeden.pl

tel. 690 893 135

© 2018 by Artur Klimczak